Wandelcoaching

Als je een afspraak met mij als wandelcoach maakt, dan gaan we samen op pad. Wij kijken samen naar de problemen en belemmeringen en gaan op zoek naar verlichting en oplossingen, zodat jij weer zelfverzekerd in jouw ouderschap staat.
Door middel van gesprekken, werkvormen en opdrachten ga jij aan de slag, om zo te ontdekken wat bij goed bij jou past.
Om verandering te krijgen moet je willen en kunnen, maar het moet ook bij jou normen, waarden en gezinsleven passen. De kans op succes wordt daardoor groter.
In plaats van een afspraak in een praktijk, gaan wij de natuur in of spreken we af op een plek waar jij je prettig voelt.
Als coach woonachtig in Brunssum heb ik de mogelijkheid om uit een ruim scala aan natuurgebieden te kiezen waar wij fijn kunnen vertoeven. Op deze manier kunnen we relaxt kijken naar natuurlijk opvoeden, ouderschap en alles wat hier bij komt kijken.
Ook in de Corona tijd kunnen we afspraken maken die passen binnen de richtlijnen, zodat alles veilig en gezond kan verlopen.


Wat maakt wandelcoaching anders dan andere vormen van coaching?

 • Buiten zijn is goed voor lichamelijke en geestelijke gezondheid
  Zodra wij naar buiten gaan, dan gebeurt er iets bijzonders. We voelen dat allemaal. Vooral als we in een mooi stuk natuur wandelen.
  Jolanda Maas onderzocht aan de Vrije Universiteit Amsterdam welk effect natuur heeft op onze gezondheid en welbevinden.
  Haar conclusie: natuur zorgt dat stemming en concentratie verbeteren en dat stress – bijvoorbeeld gemeten aan de bloeddruk of stresshormonen – afneemt.

  Waarom neemt deze stress nu af?
 • Je bent even helemaal weg van de dagelijkse beslommeringen. Een effect dat heel snel optreedt zodra je in een groene omgeving bent.
 • De natuur trekt automatisch de aandacht, zonder dat het moeite kost. Zo zal het piekeren minderen en helder denken versterken.
 • Wandelen in de natuur helpt ons ervaringen, gedachten en gevoelens in perspectief te zetten. De natuur heeft een relativerend effect.
 • De natuur geeft zintuiglijke sensaties. Je voelt, hoort, ruikt en ziet de natuur, waardoor je eigenlijk bezigt met mindfulness, wat weer doorwerkt op het helder kunnen denken.

 • Helder denken en (zelf)reflectie
  Het hoofd en denken worden helder. Mensen worden ook behulpzamer en vriendelijker na een bezoek aan de natuur.
  Als wij tussen vier muren zitten verandert het werkgeheugen. Na een tijd neemt de concentratie af. Met zo’n druk en vol hoofd is het lastig reflecteren.
  Nadenken over jezelf en anderen en nieuwe inzichten verwerken verloopt moeizamer. Vooral wanneer je veel prikkels ervaart van een binnen omgeving.

 • Als wandelcoach kun je de natuur op heel veel manieren inzetten. 
  In mijn opleiding tot wandelcoach heb ik mijn rugzak rijkelijk gevuld met werkvormen en opdrachten die in de natuur kunnen worden uitgevoerd. Hoe fijn is het dat je niet alleen met je hoofd, of met papier bezig hoeft te zijn. Het plezier vergroot tijdens de begeleiding als je lekker in de natuur aan de slag mag gaan.
  We passen alle opdrachten zo aan, zodat jij je prettig en fijn voelt en veel zult leren door middel van deze opdrachten.
 • Je ziet iemand echt
  Als je binnen met iemand spreekt kijk je uit beleefdheid elkaar voortdurend aan. Tijdens wandelcoaching zijn de gesprekken losser, want het oogcontact valt weg. Je kijkt elkaar wel aan, maar niet de hele tijd. Daardoor vertellen mensen meer dingen die ze niet eerder aan iemand anders vertelden of voelen ze zich vrijer om te praten.

 • Aandacht voor het lichaam
  Wandelcoaching zorgt ook voor betere aarding, ademhaling en royalere bewegingen van het lichaam. Mensen voelen hun lichaam weer bewust en daarmee zichzelf weer. Ze ruiken, horen, voelen en zien de natuur. Dit kan helpen bij het verwerken van emoties en gedachtes.

 • Bewegen geeft rust en helderheid
  Het ritmisch bewegen van de armen en benen en de cadans §geven rust en heldere kijk op problemen. Het aarden van de voeten op de grond geeft stevigheid. De beweging maakt ook geluk hormonen vrij (alleen als je hart ook echt sneller klopt) en geeft een positiever gevoel.

Wat cijfertjes:

 • Na twee wandelingen hebben coachees 75% meer bewustzijn van het nu, 60% procent meer plannen voor de toekomst, en 50% procent meer mildheid en acceptatie en zin om te ondernemen.

 • 90 % van de mensen die wandelcoaching kregen vond dat de natuur een meerwaarde had. Die meerwaarde zat ’m in rust en ontspanning (75%), een gevoel van vrijheid en ruimtelijkheid (70%) en buiten zijn praat gemakkelijker (60%).